Adell Ab-I Hayat Anadolu Su Medeniyetleri Müzesi Başakşehir'de

21.08.2017
 
 
ADELL AB-I HAYAT ANADOLU SU MEDENİYETLERİ MÜZESİ BAŞAKŞEHİR'DE
 
Değerli pek çok şeyin olduğu gibi Başakşehir ilçemizde bulunan Anadolu Su medeniyetleri koleksiyonu ve müzesi de yaklaşık 30 yıl önce bir hayalle, bir eserin satın alınmasıyla başladı. Geldiğimiz noktada dünyamızın eşsiz bir koleksiyonlarından biri haline gelen Adell Ab-ı Hayat Su Medeniyetleri Koleksiyonu ve müzesi tarihimize ışık tutuyor, değerlerimizi günümüze ve geleceğe taşıyor.
 
Su yaşam demek, su hayatın kaynağı, yaşamın iksiridir. Canlı olan her şey sudan yaratılmıştır.
Su bütün inanışlarda, kültürlerde kutsal kabul edilir. Tüm medeniyetlerde su, içerisinde mistik bir arıtma ve temizleme gücü̈ barındıran saflığın, sadeliğin, bilgeliğin sembolüdür. İşte bu nedenlerle oluşturulmuş olan koleksiyon, suya hürmet, saygının ifadesi olarak Ab-ı Hayat koleksiyonu adını verilmiştir. Ab- ı hayat ölümsüzlük suyu, damlaları sonsuz hayat bağışlayan tatlı ve lezzetli su anlamındadır. Acaba canlılar için bahşedilen en önemli bir nimet olan su olmadan bir yaşam düşünülebilir mi? İnsanlar kadim zamanlardan beri ölümsüzlük iksirini bulmak için peşinden koşmuşlar. Hızır ve İlyas Aleyhisselamın bu uğurdaki yolculukları farklı şekillerde Ab- ı Hayat efsanesi olarak öteden beri dilden dile anlatılmaktadır.
 
İkitelli Organize sanayi bölgesinde su armatürleri, duş sistemleri ve mekanik tesisat ürünleri üretmekte olan Adell Armatür ve Vana Fabrikaları A.Ş. ortakları olan Recep Ali, Ercan ve Ergün Topçu kardeşlerin özenle ve amatör ruhla topladıkları eserlerle oluşturulmuş olan koleksiyon, hayatımızın vazgeçilmezi, içeceklerin efendisi olan Su’ya ve Anadolu Su medeniyetlerine, kültürlerine odaklanmış tematik bir koleksiyondur. Koleksiyon, Topçu ailesinin sürdürülebilir sosyal sorumluluk projesi olarak kültürel ve sanat hayatımıza bir katkısı, geçmişimize bir vefa borcunun ifası, gelecek nesillere ise bir emanet taşıyıcılığıdır.
 
Koleksiyonda metal, ahşap, deri, tekstil, cam mamullerden geleneksel el sanatları yoluyla yapılmış, Roma, Bizans döneminden başlayan Selçuklu, Osmanlı ve yakın dönem Cumhuriyet dönemine uzanan zamanlara ait zamanın tanıkları diyeceğimiz eşsiz eserler yer almaktadır. Eşsiz Anadolu Su Medeniyetlerimizin son tanıkları olan bu eşsiz eserler, kaybolmakta olan güzel medeniyetimizden günümüze kalabilen şanslı eserler sayılabilir.
 
Koleksiyon, 2000/2500 yıllık Roma-Bizans döneminden günümüze kadar suyun, su kültürünün tarihini bizlere aktarıyor. Anadolu Su Medeniyet tarihi gelişiminin kronolojik bir sıralamayla yer aldığı koleksiyon ve müze Türkiye’de, belki de dünyada bir ilk sayılabilir. Tarihi eserleri biriktirmeye dayanan klasik müzeciliğin ötesinde nostaljik bir deneyim, bu medeniyet değerlerini, DNA kodlarımızı gençlere, yeni nesillere taşımak misyonuyla hareket edilen çalışmada her bir eser uzmanlar tarafından özenle kontrol edilerek müzeye kazandırılıyor. TC Kültür Bakanlığı ve Türk İslam Eserleri müzesi, TC Sağlık, Milli Eğitim ve Su İşleri Bakanlıkları ile koordineli çalışılıyor, ulusal ve uluslar arası etkinliklere katılınıyor.  
 
Anadolu medeniyetlerinde, Selçuklu ve Osmanlı kültüründe suyun ayrı bir yeri vardır. İçme suyu, kullanma suyu, temizlik ve hijyen, ibadetler için suyla abdest alınmasının gerekliliği ile su kutsal bir yapıya bürünmüştür. Bir yere su getirmek, insanları su ile buluşturmak sevapların en büyüğüydü. Ecdadımız suya hürmet eder, saygısını gösterirdi. Suyun isteyenden esirgenmeyeceği, su kaynaklarının korunması, kirletilmemesi ve suyun israf edilmemesi gerektiği en önemli düsturlardandı.
 
Koleksiyon, Anadolu insanının, Osmanlı’nın suya duyduğu hürmet ve verdiği değerin hikâyesini anlatır. Her bir eser ustasının, sanatkarının izlerini taşıyor. Eserde müessirini, nimette nimet vereni görebilmek ona can gözüyle, irfanla, hikmete bakmayı gerektiriyor.  Anadolu Su Medeniyetleri koleksiyonundaki her bir eserin kendisine anlam derinliği katan, kendine özgün hikayesi var. Geçmişten bize bir mektup gibi mesajlarla gelen bu eşsiz eserlerle asırlar öncesinden bugüne Anadolu coğrafyasında yaşamış halkların, sakinlerinin irfanını, bilgeliğini, zarafetini, hayatındaki ritüellerini ve ruhunun güzelliklerini bizlere taşıyor.
 
Yaratılanları Yaradan’dan ötürü seven, karınca kardeşlerini, yerde gezen yaratıkları incitmemek, rahatsız etmemek için ayaklarına çıngırak bağlayarak yürüyen sevgi gönüllü “Karınca İncitmez Efendi” lerin medeniyetini, bir damla su’ya, su’dan yaratılmış tüm su kardeşlerine, insanlara, hayvanlara, ağaçlara saygıyla yaklaşımını bu eserlerde görüyoruz.  Geçmişte Hakk’a yürüyen, ölen insanlar için “Su çatlağını buldu, elişmeyin ona” ifadesini kullanan, olaylara hikmetle, irfanla yaklaşan bu güzel insanların, değerli ecdadımızın hayatı “çatlağını bulma yolculuğu” olarak algılaması, tüm yaratılmışları “su kardeşi” olarak aziz bilmesi günümüzde tüm dünyamıza örnek teşkil edebilecek, esin kaynağı olabilecek engin bir hayat yaklaşımını, evrensel bir seviyeyi temsil etmektedir.
 
Hayata “sevgi ile anne rahmine düşmüş bir damla suyun serüvenidir, doğum ile ölüm arasındaki yolculuğudur” diyebiliriz. Su üzerinden varoluş ve ebediyete geçişi anlamaya, anlamlandırmaya çalışmak ve su kardeşliği felsefesine inanarak ülkemizde, dünyamızda sevgiye, barışa, birlikteliğe katkı sunma yaklaşımı hayatımıza ayrı bir derinlik ve zenginlik kazandıracaktır. Su’yu kavgaya, savaşa değil birlikteliğe, kardeşliğe vesile kılmayı misyon edinmiş olan koleksiyon ve beraberindeki etkinlikler ile medeniyet bilincimizin gelişmesine, günümüze ve geleceğe taşınmasına çalışılırken diğer taraftan da Su’da israfı önlemek, Su’ya dost olmak, kadrini ve kıymetini genç nesillere aşılamak, Su verimliliği, Su kullanım bilincinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Su, Anadolu Su Medeniyeti sevdalısı, gönüllüsü olarak yaşam boyu biriktirilenler, deneyimler koleksiyona aktarmaya gayret edilmektedir.
 
Adell Ab-ı Hayat Su medeniyetleri koleksiyonuyla çok köklü̈ bir geçmişe dayanan su medeniyetimizin geçirdiği evrelerin, gündelik yaşantımızda kamusal ya da özel her alanında temizlik ve ibadetlerimiz için vazgeçilmez olan suyla nasıl hayat bulduğunun müze ile, sergilerle, konferanslarla, kongrelerle Başakşehir'li sakinlerin, İstanbul, ülke ve dünya insanın gözlerinin önüne serilmesi ve geniş kitlelerle buluşturulması amaçlanmıştır.
 
 
 
Ab-ı Hayat Anadolu Su Medeniyetleri koleksiyonu, müzesi sizler tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Kişisel olarak, gruplar, okullar olarak, ailelerce ziyarete açık olan müze hafta içi çalışma saatleri içerisinde ziyaret edilebilir. 
Adell Ab-ı Hayat Su Medeniyetleri Müzesi ve etkinlikleri için detaylı bilgilere
http://www.adell.com/blogs/blog/tagged/su-medeniyeti-muzesi linkinden ulaşabilirsiniz.
 

 
 
 
Başak Mahallesi Akşemsettin Caddesi No:3 Başakşehir Kaymakamlığı Başakşehir/İSTANBUL
Tel: 0(212) 488 49 40-0(212) 488 49 42 - Faks: 0(212) 488 4943